Kulturrom på Blest

Guro Furunes PettersenAktuelt, Kurs og kompetanse, Ukategorisert

Kulturrom (tidl. Musikkutstyrsordningen) er tilstede under Blest som arrangeres i Førde 17.-18. jauar.

Blest ble for første gang arrangert på Eid i 2011 av det regionale kompetansesenteret Brak. Siden har festivalen vært på reisefot i hele fylket. I 2019 ble stiftelsen Sunnfjord Musikkfest ansvarlig for å utvikle og drive festivalen videre i Førde.

Blest presenterer et aktuelt fagprogram med spennende foredrag og panel der man også får sjansen til å møte lokal og nasjonal musikkbransje. I tillegg presenterer Blest den beste nye musikken fra artister og band tilknyttet Vestlandet.

Møt oss

Kulturrom tar turen og vil gjerne møte deg. Sammen med andre kloke hoder er vi en del av programposten Spør ein venn hvor du kan få svare på alt du brenner inne med.

Når: Lørdag 18. januar klokken 16:00-16:45
Hvor: Torsheim

Utover dette er vi tilstede på Blest hele lørdag 18. januar ta kontakt med saksbehandler Marte Evenrud på marte@kulturrom.no ved behov.

MUO endrer navn til Kulturrom

Thomas AslaksenAktuelt, Kurs og kompetanse, På forsiden

Musikkutstyrsordningen endrer navn til Kulturrom

Den nasjonale tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler, som til nå har vært kjent som Musikkutstyrsordningen, fikk fra 2019 økt tilskuddsramme og et utvidet mandat. Med et oppdrag om å gi tilskudd på tvers av alle musikksjangre og til scenekunstfeltet, ble en navneendring både naturlig og nødvendig. Valget falt på Kulturrom.

Navneendringen til Kulturrom er en del av spennende styrking og videreutvikling av ordningen og et ledd i en opptrappet satsing på egna og utstyrte kulturlokaler fra den sittende regjeringen. Med det utvidede mandatet fulgte en ekstra bevilgning på 12 millioner i mai 2019 og totalt delte ordningen ut i overkant av 40 millioner i tilskudd fordelt på alle landets fylker i 2019.

Navneendringsprosessen ble igangsatt våren 2019 i samarbeid med kommunikasjonsbyrået Dinamo og det nye navnet Kulturrom ble lagt frem og enstemmig vedtatt i en ekstraordinær generalforsamling 5. november 2019.

«Et dekkende og godt navn.” – Trine Skei Grande


Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sammen med daglig leder Karen Sofie Sørensen og styreleder Kjersti Vikør.
Foto: Maja Brenna

Navnet ble offisielt annonsert onsdag 8. januar kl 15:30 av kulturminister Trine Skei Grande:

Jeg er glad for at Musikkutstyrsordningen på en så positiv måte har tatt i mot oppdraget med å utvide ordningen til å gjelde flere musikksjangre og kulturuttrykk. Dette er en svært viktig ordning for det brede kulturlivet vi har i Norge, og Kulturrom er et dekkende og godt navn.”Trine Skei Grande

Daglig leder fornøyd

Også daglig leder i Kulturrom, Karen Sofie Sørensen er godt fornøyd med ordningens nye navn:

”Navnet Kulturrom speiler vårt utvidede mandat og ruster oss samtidig for fremtiden på en god måte. Med et nytt og mer inkluderende navn er vi klare for å ta et enda større ansvar for å sikre tilgang til hensiktsmessige øvingslokaler og gode tekniske vilkår for fremføring av musikk, dans og teater over hele landet.”

Navnefesten ble arrangert på Uhørt 8. januar sammen med gode kolleger, støttespillere, tilskuddsmottakere og samarbeidspartnere.
Alle foto: Maja Brenna

Her er ordningens nye logo. Navneendring- og designprosessen ble gjort i samarbeid med kommunikasjonsbyrået Dinamo.

Fagsamling for teknisk ansvarlige 2020 – programmet er klart

Astrid FuglevaagAktuelt, På forsiden, Teknisk fagsamling

Tradisjonen tro arrangerer vi også i år fagsamling for teknisk ansvarlige, hvor vi byr på relevante foredrag og sosialt samvær for deg som er teknisk ansvarlig på en kulturarena.

Årets fagsamling finner sted på Drammen Scener 3. og 4. februar 2020 og det overordnede temaet i år er «bærekraftig teknikk». Vi vil ta for oss temaer som kvalitet, vedlikehold, reparasjoner, klimaavtrykk og levetid på teknisk utstyr, for å sørge for at vi investerer i utstyr av tilstrekkelig kvalitet og tar godt vare på det er bra for både miljøet og lommeboka.

Det er gratis å delta og Norske Konsertarrangører bidrar med reisestøtte for sine medlemmer. Kontakt anders@konsertarrangor.no for mer info.

Vi har også hotellavtale med Comfort Hotel Union Brygge som tilbyr enkeltrom for kr. 929,- og dobbeltrom for kr. 1029,- inkludert frokost. Bruk bookingkode: MUSIKK2020 og ta kontakt med hotellet via telefon 32 21 70 00 eller mail co.unionbrygge@choice.no

Program

MANDAG
10:30: Registrering og morgenkaffe.
11:00: Velkommen!
11:05-12:00: Hvordan lage mer miljøsmarte produksjoner?
12:00-12:45: Lunsj.
12:45-13:30: Hva finnes på innsiden?
13:30-14:30: Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl: Backline del 1.
14:30-14:45: Pause.
14:45-16:00: Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl: Backline del 2.
16:00-17:00: Omvisning på Drammen Scener.
17:00-19:00: Felles middag på Drammen Scener.

TIRSDAG
09:00-09:30: Morgenkaffe.
09:30-09:35: Velkommen til dag 2!
09:35-10:00: Grønt skifte innen kulturen.
10:00-10:4: Hvordan gjøre gode investeringer.
10:45-11:00: Pause.
11:00-12:30: Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl: PA anlegget del 1.
12:30-13:15: Lunsj.
13:15-15:00: Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl: PA anlegget del 2.
15:00-15:15: Pause.
15:15-15:30: Presentasjon av Kulturroms nye prøveordninger.
15:30-16:00: Panelsamtale om årets tema.
16:00: Takk for i år!

Hvordan lage mer miljøsmarte produksjoner?

Miljø er på dagsordenen som aldri før. Men hva kan du som jobber med teknisk konsertproduksjon egentlig gjøre? Linnéa Svensson har jobbet med arrangement i mer enn 20 år og leder oss gjennom en seanse med innsikt i praktiske tiltak og en samtale med Daniel Sørensen og Linn Margrethe Skoie som deler sine tips og triks. Det blir selvsagt også rom for at publikum kan dele erfaringer og diskutere. Hva er vel bedre en enda smartere produksjoner som også er bedre for miljøet?

Linnéa Svensson
Hva finnes på innsiden?

En digital mikser er på samme måte som en smarttelefon i bunn og grunn en datamaskin. Men hva består egentlig denne typen teknisk utstyr av i form av komponenter og materialer? Hva er utfordringene med dagens elektronikkforbruk, hva kan vi gjøre for å løse dem og hvorfor saksøker Apple en norsk reparatør for å ha fikset en iPhone? Kaja Juul Skarbø fra Restarters Norway kommer på besøk for å vise og fortelle.

Kaja Juul Skarbø
Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl : PA anlegget

Hans Arne Mehus fra Scandec gir oss et grundig teoretisk dypdykk og praktisk guide til hva vi bør være flinke til selv for å sikre at utstyret vårt virker som det skal og har lengst mulig levetid. For godt vedlikeholdt utstyr varer lenger og det er bra både for miljøet og lommeboka. Han tar oss videre i denne workshopen gjennom en del reparasjoner vi kan gjøre selv og demonstrer hvordan det gjøres.

Hans Arne Mehus
Vedlikeholdsrutiner og reparasjoner vi kan gjøre sjøl : Backline

Sakari Jäntti og hans Locomofon AS reparerer rørforsterkere, synthesizere, konsoller, mikrofoner og mye mer for profesjonelle studioer og noen av landets største artister. I dette foredraget tar han oss gjennom noen av de vanligste grunnene til at utstyr ender opp på benken hans, og hvordan vi kan forebygge dyre og unødvendige reparasjoner. Ved hjelp av praktiske eksempler viser han hvordan vi kan feilsøke og reparere utstyret selv.

Sakari Jäntti
Hvordan å gjøre gode investeringer

Det mest effektive vi kan gjøre for å hindre at teknisk utstyr alt for fort ender opp som miljøfiendtlig avfall og at vi bruker uforholdsmessig mye penger på reparasjoner, er å være nøye med å investere i utstyr av god nok kvalitet. I dette foredraget får vi servert et bedriftsøkonomisk perspektiv på forholdet mellom kvalitet og pris, samt noen strategier for å gjøre gode investeringer når det kommer til teknisk utstyr. Temaet presenteres av Marius Widerøe, CEO Konsertsystemer LLB AS.

Marius Widerøe
Grønt skifte innen kulturen

Ståle Sørensen er billedhugger, kulturpolitiker i Viken og varaordfører i Drammen kommune. Han besøker årets fagsamling for å gi oss et politisk blikk på det grønne skiftet innen kultur og teknologi. Hvilke muligheter åpnes for kulturen i en grønnere økonomi, der produksjonen av fysiske forbruksvarer skal ned?

Ståle Sørensen
Ståle Sørensen
Presentasjon av Kulturroms nye prøveordninger

Kulturrom lanserer fra 2020 nye prøveordninger, der vi åpner for at det kan søkes om tilskudd til kjøp av brukt utstyr og til vedlikehold/reparasjon av lys-/lydanlegg, som er kjøpt inn med tilskudd fra oss. Her får vi en presentasjon av prøveordningene og ser fram til konstruktive innspill og kommentarer fra salen.

Panelsamtale om årets tema

Vi avslutter årets fagsamling med et panel som diskuterer årets tema.


StedDrammen Scener
Dato: Mandag 3. og tirsdag 4. februar
Påmeldingsfrist: Fredag 24. januar

Kontakt gjerne fagansvarlig Kjetil F. Wevling hvis du har spørsmål:
E-post: kjetil@kulturrom.no
Telefon: 21 37 88 14 / 920 41 471

Utvidet mandat, nytt navn og videre styrking av ordningen

MusikkutstyrsordningenAktuelt, På forsiden

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/Hamar teater

Et innholdsrikt 2019 nærmer seg slutten og her i Musikkutstyrsordningen ser vi tilbake på et år fylt av spennende og viktige endringer for en ordning i utvikling

Utvidelse og navneendring

Vi fikk utvidet mandat på tampen av 2018 og fikk en økning på 12 millioner i mai 2019. Vi ser tilbake på et år med en dobling i antall søknader og en tett dialog med et utvidet nedslagsfelt – og så ser vi mye framover og har allerede begynt å glede oss til neste år. 

Vi inviterte vi kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til AKKS Oslo 10. mai, der hun fortalte at MUO fikk en økning på 12 millioner kroner over tippemidlene.

Rett over nyttår endrer vi navn for å reflektere at vi er en ordning for alle musikksjangre og scenekunst – og med med denne endringen følger en forventning i kulturfeltet om at tilskuddet økes for å kunne innfri det utvidede mandatet.

Foreslått økning

Vi er veldig fornøyde med den tilliten vi har blitt vist med utvidet mandat og økt tilskuddsramme fra den sittende regjeringen og håper at satsingen på egna og utstyrte kulturrom fortsetter framover.

Les saken – Musikkutstyrsordningen styrkes med 12 millioner kroner

I forslag til statsbudsjett 2020 Musikkutstyrsordningen videreført med 45 millioner for neste år (samme beløp som i 2019) og midlene kommer fra spilleoverskuddet med endelig tildeling i mai.

Det er gledelig å se at flere partier også foreslår en økning utover dette for at ordningen skal kunne innfri det utvidede mandatet og bidra til å skape flere og bedre kulturrom over hele landet.

Musikkutstyrsordningen har vært tydelige på at det er behov for minimum 30 millioner ekstra for å utvide til alle musikksjangre og enda mer om man skal utvide til flere kulturfelt. Ordningen er nå utvidet til å omfatte scenekunst.

I innstillingen til budsjettet fra familie- og kulturkomiteen står det:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Musikkutstyrsordningen fra 2019 ble utvidet til å bli en kulturutstyrsordning, der flere musikksjangre, amatørteater og andre frivillige teaterformål ble inkludert i ordningen. Disse medlemmer er positive til utvidelsen, men understreker at med utvidet mandat må det også følge økte bevilgninger til å håndtere det nye oppdraget.

Utvidelsen av ordningen har ført til en dobling av antall søknader, og disse medlemmer mener bevilgningen regjeringen foreslår, ikke er tilstrekkelig for å dekke minimumsbehovet for å hindre en reell svekkelse av ordningen.»

Kulturpolitisk talsperson i AP og nestleder i familie- og kulturkomiteen Anette Trettebergstuen er opptatt av at det må følge mer midler med det utvidede oppdraget:

– Tilgang på lokaler er et viktig grunnlag for den kulturelle aktiviteten. Arbeiderpartiet er opptatt av å legge til rette for stabile og solide ordninger som sikrer gode møteplasser over hele landet. 

– Vi er positive til utvidelsen av MUO slik at ordningen nå er åpnet for enda flere. Samtidig er  vi opptatt av at utvidelsen ikke svekker ordningen, men at det følger med penger som gjør MUO i stand til å håndtere det utvidede mandatet. Derfor plusser vi på 13 mill. kroner utover regjeringens forslag i vårt alternative budsjett for 2020.  

Arbeiderpartiet foreslår en økning på 13 millioner slik at den totale økningen fra 2018 til 2020 blir på 30 millioner – et samlet tilskudd på 58 millioner.

En ordning i utvikling

MUO har i 2019 blant annet lansert en ny prøveordning for innleie av utstyr til egenaktivitet i frivillige lag og foreninger.
Bildet er fra forestilling hos Unge SPOR på Jæren, som fikk tilskudd til to scener for fremføring, og to øvingslokaler for band, musikere, kor, skuespillere og dansere i 2019.

På tampen av året lanserte vi tre nye prøveordninger for å tilpasse oss behovet i feltet og stimulere til økt bærekraft.

For å imøtekomme tekniske behov fra særlig frivillige teaterlag og kor lanserer vi en prøveordning for tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr. I tillegg tilpasser vi våre eksisterende ordninger med mulighet for å få tilskudd til innkjøp av brukt øvingsutstyr, samt vedlikehold av utstyr – noe som ikke har vært mulig tidligere.

Vi ser fram til å kunne videreutvikle vårt oppdrag og tilpasse våre tilskudd til samfunnets behov for egna kulturrom også i årene framover.

Les mer om erfaringene med utvidelsen av ordningen på ballade.no

Invitasjon til fest

Vi inviterer til markering av nytt navn 8. januar klokka 15.00-17.00 på Uhørt i Oslo! Meld deg på arrangementet på Facebook.

Julestengt kontor

Musikkutstyrsordningen holder kontoret julestengt og åpner dørene igjen torsdag 2. januar 2020.

Styret og administrasjon ønsker samarbeidspartnere, kolleger og støttespillere en riktig god jul og godt nytt år.

Vi gleder oss til å starte et innholdsrikt 2020 med nytt navn!

Ny ordning for tilskudd til innleie av teknisk utstyr

Thomas AslaksenAktuelt

Kulturrom (tidligere Musikkutstyrsordningen) har lansert en ny prøveordning for innleie av utstyr til egenaktivitet i frivillige lag og foreninger.

Foto: Unge Spor

Med utvidet mandat er det viktig for Kulturrom å møte behovet til frivillige lag og foreninger på best mulig måte. Vi ser at mange enkeltlag søker om innkjøp av dyrt teknisk spesialutstyr som ikke er bærekraftig å eie med tanke på mengde bruk og vedlikeholdsbehov.

Fram til det finnes en god nok infrastruktur med egnede og utstyrte lokaler over hele landet vil vi åpne opp for at lag og foreninger i en mellomfase kan søke om tilskudd til å leie inn dette utstyret til enkelte konserter eller forestillinger. Teknisk spesialutstyr omfatter trådløse mikrofoner med tilbehør og tekniker, lysutstyr og annet utstyr som er avgjørende for å få satt opp eller framført en spesiell konsert eller forestilling. De som mottar tilskudd leier selv inn utstyr fra valgfri lokal leverandør.

For å kunne søke tilskudd må laget/foreningen være registrert i enhetsregisteret og kunne vise til en helårsaktivitet i form av øving, som fører frem til arrangementet. Det forutsettes at arrangementet er i lagets egen regi, som et resultat av helårsaktiviteten.

Hva:

Tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr, med bemanning og nødvendig teknisk tilbehør. Maksimal tilskuddsramme er kroner 50.000 per kalenderår til et lag eller en forening. Det kan søkes om tilskudd til flere forestillinger, inkludert prøveperioder, innenfor samme kalenderår.
Det forutsettes en egenandel på minimum 25% av den total kostnad. Maksimal tilskuddsramme fra Kulturrom vil være kroner 50.000, og utbetalt sum og egenandel vil justeres etter den reelle kostnaden. Tilskuddsmottaker står selv fritt til å leie inn dyrere utstyr.

Hvem:

Frivillige lag og foreninger. (Målgruppen for ordningen er ulike teatergrupper, kor, korps, orkester og andre lag. Merk at søker må kunne vise til en helårsaktivitet som fører frem til forestillingen eller konserten. Festivaler kan ikke søke.

Når:

1. hver måned (med unntak av første søknadsfrist på nyåret, som blir 6. januar).

Forutsetninger:

Det kan kun søkes om tilskudd om det er behov for spesialutstyr i en kortere periode (f.eks. trådløse mikrofoner til en forestilling). 

Lokal leverandør må være et registrert firma som driver med utleie. Utstyr kan ikke leies fra privatpersoner, andre arrangører, samarbeidspartnere eller kulturhus. Tilskudd til leie av lokale omfattes ikke av denne ordningen.

Meld inn forslag til medlemmer i fordelingsutvalg

MusikkutstyrsordningenAktuelt, På forsiden

Vi skal velge nytt fordelingsutvalg for 2020-2021 og nå kan du melde inn forslag til kandidater!

Fordelingsutvalget er et sentralt organ i ordningens forvaltning av tilskudd. Årlig behandler fordelingsutvalget flere hundre søknader som kommer inn til hovedsøknadsfristene i mars og september. Sakene som kommer til fordelingsutvalget er grundig behandlet av administrasjonens saksbehandlere som leverer en innstilling. I utvalget gjøres det en prioritering og fattes vedtak i hver enkelt sak.

Utvalgets sammensetning

Fordelingsutvalgets medlemmer skal samlet ha en høy kompetanse og bred representasjon – satt sammen med hensyn til mangfold og geografi. Medlemmene skal ha en god oversikt over feltet og gjøre prioriteringer ut fra ordningens mandat og kulturfeltets behov. Utvalget må ha en god forståelse av behovene til de ulike sjangrene og kulturfeltene, sette seg inn i lokale behov og gjøre upartiske vurderinger. Hele utvalget behandler den totale søknadsmengden, og i 2019 tildelte ordningen tilskudd på i overkant av 40 millioner kroner fordelt på over 250 mottakere.

Fordelingsutvalget er oppnevnt av styret og velges for to kalenderår. Vi ønsker nå forslag til nye medlemmer til utvalget som vil ha sitt første møte våren 2020. Utvalget honoreres for arbeidstid i møtet, samt forberedelse. Utvalget møtes normalt over to arbeidsdager våren og to arbeidsdager høsten.

Meld inn kandidater

Det skal velges 6 medlemmer og 2 varamedlemmer for perioden 2020-2021.

Har du et forslag til kandidat for utvalget? Send en e-post med en kort beskrivelse av kandidaten til post@kulturrom.no  innen 19. januar 2020 (få med navn, bosted, kontaktinformasjon og relevant bakgrunn for å tre inn som medlem i fordelingsutvalget. Det er lov å foreslå seg selv). Alle forslag vil vurderes og aktuelle kandidater kontaktes før de oppnevnes av styret i februar.

Dagens fordelingsutvalg

Fordelingsutvalget har den siste perioden bestått av følgende medlemmer:
Flere av disse vil kunne bli gjenvalgt for å sikre historikk og kontinuitet i arbeidet.

  • Thomas Ryjord – leder

Thomas er leder for bransjetreffet Trondheim Calling og. Han har tidligere vært rådgiver i det regionale kompetansesenteret for musikk, bookingagent, manager og eier i Polar Music med artister som bl.a. Ida Jenshus og Highasakite, drevet labelen Dead Letter Records og vært både bookingansvarlig og festivalsjef for Storåsfestivalen. Thomas er bosatt i Trondheim.

  • Nosizwe Baqwa

Nosizwe er produsent i Oslo World Festival, musiker og profilert artist. Hun har en master i International Studies and Diplomacy fra University of London. Tidligere talskvinne og campaign-coordinator for ICAN Norge – Kampanjen for et forbud mot atomvåpen. Nosizwe er bosatt i Oslo.

  • Espen Holtan

Espen er leder for Ung Kultur i Østfold Kulturutvikling, men har for tiden permisjon for å vikariere som internasjonal rådgiver i Østfold fylkeskommune. Han sitter i styret i UKM og er tidligere og nåværende utøver som bassist i band som Corazon, Navigators m.fl. Espen er bosatt i Halden.

  • Synnøve Nesdal Sandnes

Synnøve er daglig leder for Terminalen Scene i Ålesund som arrangerer rundt 150 kulturarrangementer årlig. Hun har også erfaring fra festivaler som Sommerfesten på Giske, Midsommerjazz, Ålesund Live og Jugendfest. Synnøve er bosatt i Ålesund.

  • Endre Njøs

Endre er lydtekniker i Stormen Kulturhus i Bodø og er ansattrepresentant i styret. I tillegg er han teknisk ansvarlig på klubben Dama Di og jobber i tillegg som turnerende freelance tekniker. Endre er bosatt i Bodø.

  • Hannah Wozene Kvam

Hannah er Rådgiver for kultur og mangfold i Akershus Fylkeskommune. Hun er ellers styremedlem i Oslo Jazzfestival, skribent, tidlige skuespiller, musiker, programleder og dramalærer. Hannah er bosatt i Oslo.

Varamedlemmer:

  • Julie Forchhammer

Julie er freelance konsulent innen klima og kultur og var inntil nylig festivalsjef for Vinjerock. Hun jobbet frivillig på sin første festival da hun var 6 år gammel. Siden da har hun startet opp spillesteder (John Dee), vært markedssjef på Rockefeller, vært manager for Gluecifer, Cato Salsa Experience, Jim Stärk, The Real Ones med flere, reddet regnskog i Regnskogfondet og vært miljøsjef for Øyafestivalen. Julie er bosatt i Vang i Valdres.

  • Silje Grimstad

Turnerende freelance lysdesigner og lystekniker innen teater, show og musikk. Startet med lys på ideell basis på Kvarteret og Hulen i Bergen. Gikk over til å freelance for Bright i Bergen, og har etter det opparbeidet en egen kundegruppe bestående av artister og friteatergrupper som gjester både norske og utenlandske teater, klubber og kulturhus. Silje er bosatt i Bergen.

  • Jan Kenneth Transeth

Jan Kenneth er tidligere musiker med mange års scene- og studioerfaring. Han er daglig leder i label og managementselskapet Karmakosmetix Music og daglig leder i Dirty Old Town AS som driver arrangør- og konsulentvirksomhet. Jan Kenneth er bosatt i Kristiansand.

  • Eli Ulvestad

Eli Ulvestad er daglig leder i Sosialistisk venstreparti og har tidligere vært ansatt som bl.a. generalsekretær i Noregs Ungdomslag. Hun er styreleder i Den Mangfaldige Scenen AS og Studieforbundet kultur og tradisjon. Har elles styreverv i bl.a. Frivillighet Norge, Teateralliansen og Manifest tankesmie. Eli er bosatt i Oslo.

Vi bytter navn og inviterer til feiring

Guro Furunes PettersenAktuelt, På forsiden

Vi ønsker å invitere til å markering av en milepæl i utviklingen av ordningen som til nå har vært kjent som Musikkutstyrsordningen.

Fra 2019 fikk vi utvidet vårt mandat med et oppdrag om å gi tilskudd på tvers av alle musikksjangre og til scenekunstfeltet. Dette er en del av en spennende videreutvikling og styrking av ordningen – og med dette mandatet følger en naturlig navneendring. Den 8. januar endrer vi offisielt navn og inviterer til en hyggelig lansering med enkel bevertning for våre samarbeidspartnere, støttespillere og kolleger.

Ordningen har i 2019 delt ut i overkant av 40 millioner til å bygge, forbedre og utstyre rom som brukes til øving og framføring av musikk, teater og dans over hele landet og vi blir daglig imponert og stolt over hvor mye aktivitet som skapes i disse rommene.

Velkommen til en fest hvor vi feirer alt det dere kulturaktører skaper, alt våre dyktige samarbeidspartnere bidrar med for kulturfeltet og den tilliten vi blir vist av våre politikere.

Håper vi sees onsdag 8. januar klokka 15.00 på Uhørt!

Arrangementet er åpent for alle. Ingen påmelding nødvendig, men vi bestiller inn mat til det antallet mennesker som står som deltagende på dette eventet: https://www.facebook.com/events/445953319650409/

Vi lanserer tre prøveordninger

Astrid FuglevaagAktuelt, På forsiden

Kulturrom (tidligere Musikkutstyrsordningen) lanserer nye prøveordninger med utgangspunkt i utvidet mandat og økt bærekraft.

Kulturrom er fornøyde med å kunne lansere tre helt nye prøveordninger på tampen av året. For å imøtekomme tekniske behov fra særlig frivillige teaterlag og kor lanserer vi en prøveordning for tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr. I tillegg tilpasser vi våre eksisterende ordninger med mulighet for å få tilskudd til innkjøp av brukt øvingsutstyr, samt planlagt vedlikehold av utstyr – noe som ikke har vært mulig tidligere.

Alle ordningene vil ha månedlig søknadsfrist og behandlingstid for tilskudd under kroner 50 000. Dette er en måte å tilpasse oss feltets behov og legge til rette for at aktørene kan tenke mer bærekraftig når det gjelder innkjøp og vedlikehold av teknisk utstyr.

Første søknadsfrist for månedlig behandling blir mandag 6. januar. Ellers gjelder våre ordinære hovedsøknadsfrister. 

Tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr

En prøveordning for utstyr til egenaktivitet i frivillige lag og foreninger

Med utvidet mandat er det viktig for Kulturrom å møte behovet til frivillige lag og foreninger på best mulig måte. Vi ser at mange enkeltlag søker om innkjøp av dyrt teknisk spesialutstyr som ikke er bærekraftig å eie med tanke på mengde bruk og vedlikeholdsbehov. Fram til det finnes en god nok infrastruktur med egnede og utstyrte lokaler over hele landet vil vi åpne opp for at lag og foreninger i en mellomfase kan søke om tilskudd til å leie inn dette utstyret til enkelte konserter eller forestillinger. Teknisk spesialutstyr omfatter trådløse mikrofoner med tilbehør og tekniker, lysutstyr og annet utstyr som er avgjørende for å få satt opp eller framført en spesiell konsert eller forestilling. De som mottar tilskudd leier selv inn utstyr fra valgfri lokal leverandør.

For å kunne søke tilskudd må laget/foreningen være registrert i enhetsregisteret og kunne vise til en helårsaktivitet i form av øving, som fører frem til arrangementet. Det forutsettes at arrangementet er i lagets egen regi, som et resultat av helårsaktiviteten.

Søknadsskjema for denne prøveordningen lanseres i midten av desember.

Hva: Tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr, med bemanning og nødvendig teknisk tilbehør. Maksimal tilskuddsramme er kroner 50.000 per kalenderår til et lag eller en forening. Det kan søkes om tilskudd til flere forestillinger, inkludert prøveperioder, innenfor samme kalenderår.
Det forutsettes en egenandel på minimum 25% av den total kostnad. Maksimal tilskuddsramme fra Kulturrom vil være kroner 50.000, og utbetalt sum og egenandel vil justeres etter den reelle kostnaden. Tilskuddsmottaker står selv fritt til å leie inn dyrere utstyr.

Hvem: Frivillige lag og foreninger. (Målgruppen for ordningen er ulike teatergrupper, kor, korps, orkester og andre lag. Merk at søker må kunne vise til en helårsaktivitet som fører frem til forestillingen eller konserten. Festivaler kan ikke søke.)

Når: 1. hver måned (med unntak av første søknadsfrist på nyåret, som blir 6. januar).

Forutsetninger: Det kan kun søkes om tilskudd om det er behov for spesialutstyr i en kortere periode (f.eks. trådløse mikrofoner til en forestilling). 

Lokal leverandør må være et registrert firma som driver med utleie. Utstyr kan ikke leies fra privatpersoner, andre arrangører, samarbeidspartnere eller kulturhus. Tilskudd til leie av lokale omfattes ikke av denne ordningen.

Tilskudd til brukt øvingsutstyr

Et tiltak for å stimulere til gjenbruk.
Kulturrom lanserer en prøveordning for tilskudd til brukt øvingsutstyr. Formålet med ordningen er å bidra til at velfungerende teknisk utstyr kan gjenbrukes, og det er bra for både miljøet og lommeboka. For mange aktører er det heller ikke nødvendig med nytt utstyr, og i noen tilfeller kan brukt utstyr være mer ideelt enn nytt.

Hva: Det kan søkes om tilskudd til brukt øvingsutstyr. Eksisterende søknadsskjema for øvingsutstyr benyttes, og det skal komme frem av søknaden om det er ønske om å kjøpe brukt eller nytt utstyr. Tildelinger gjøres i de fleste tilfeller etter standardsatser og tilskudd utbetales på grunnlag av dokumenterte kostnader.

Hvem: Utøverfellesskap

Når: 1. hver måned for søknad om tilskudd under kroner 50.000 til øvingsutstyr.
Hovedsøknadsfrister 1. mars og 1. september for søknad om tilskudd over kroner 50.000.

Forutsetninger: Øvingsutstyr kan kjøpes privat eller gjennom forhandler, og det må legges frem en skriftlig, signert og datert kvittering for kjøp. Det forutsettes en egenandel på 25% for private aktører, og 50% for kommunale aktører.

Til info: Det gis normalt ikke tilskudd til kjøp av brukt fremføringsutstyr, men det er mulig å gjøre unntak hvis tilskuddsmottaker har en særlig god begrunnelse for dette, som f.eks. ved innkjøp av brukt backline.

Tilskudd til servicerapport og planlagt vedlikehold av lys-/lydanlegg

Et tiltak for forlenget levetid og økt bærekraft
Kulturrom lanserer en prøveordning for tilskudd til planlagt vedlikehold av lys- og lydanlegg anskaffet med tilskudd fra Kulturrom. Formålet med ordningen er å forlenge levetiden til teknisk utstyr i et bærekraftig perspektiv. Det kan søkes tilskudd til planlagt vedlikehold av mer enn 5 år gammelt utstyr, som er innkjøpt med tilskudd fra Kulturrom. Tilskudd til planlagt vedlikehold forutsetter at søker kan vise til en servicerapport utarbeidet av et eksternt firma eller fagperson.

Søknadsskjema for denne prøveordningen lanseres i januar.

Tilskudd til servicerapport

Hva: Det kan søkes om tilskudd på inntil kroner 15.000 til utarbeidelse av servicerapport fra eksternt firma eller fagperson. Servicerapporten skal inneholde en statusrapport for fremføringsutstyret, liste over anbefalte vedlikeholdstiltak med kostnadsoverslag, og et estimat på forlenget levetid ved gjennomføring av anbefalte tiltak. Mindre reparasjoner, rens og annet enkelt vedlikehold kan utføres av fagperson i forbindelse med utarbeidelse av servicerapporten.

Hvem: Arrangør og kulturarena

Når: 1. hver måned

Forutsetninger: Det forutsettes at utstyret er over fem år gammelt og innkjøpt med tilskudd fra Kulturrom. Når det gis tilskudd til fremføringsutstyr forutsetter ordningen at tilskuddsmottaker har tilknyttet teknisk ansvarlig med profesjonell kompetanse og at utstyret brukes og vedlikeholdes i henhold til god skikk i bransjen. Tilskudd til servicerapport skal ikke erstatte ordinært eget vedlikehold, garantier eller serviceavtaler, heller ikke dekke kostnader knyttet til skader som er omfattet av forsikring. Det forutsettes en egenandel på 25% for private aktører, og 50% for kommunale aktører.

Tilskudd til planlagt vedlikehold

Hva: Det kan søkes om tilskudd til planlagt vedlikehold av lys- og lydanlegg i henhold til anbefalinger i servicerapport utarbeidet av eksternt firma eller fagperson.

Hvem: Arrangør og kulturarena

Når: 1. hver måned for tilskudd på inntil kroner 50.000. For tilskudd over kroner 50.000 gjelder hovedsøknadsfristene 1. mars og 1. september.

Forutsetninger: Det forutsettes at utstyret er over 5 år gammelt og innkjøp med tilskudd fra Kulturrom. Det forutsettes ved tilskudd til fremføringsutstyr at tilskuddsmottaker har tilknyttet teknisk ansvarlig med profesjonell kompetanse og at utstyret brukes og vedlikeholdes i henhold til god skikk i bransjen. Tilskudd til planlagt vedlikehold skal ikke erstatte ordinært eget vedlikehold, garantier eller serviceavtaler, heller ikke dekke kostnader knyttet til skader som er omfattet av forsikring. Det forutsettes en egenandel på 25% for private aktører, og 50% for kommunale aktører.

Vi ser frem til et spennende 2020 med disse prøveordningene!

Andre tildelingsrunde klar

Thomas AslaksenAktuelt, På forsiden

I årets andre tildelingsrunde ble det behandlet 229 søknader. Sammenlignet med fjoråret er dette nesten en dobling i antall søknader. 92 prosjekter over hele landet har mottatt tilskudd på til sammen 13 millioner kroner.

I årets andre tildelingsrunde ble det fordelt 13 millioner kroner til 92 prosjekter over hele landet. 24 scener og 11 arrangører får tilskudd til nytt teknisk utstyr, 41 kulturrom for øving, produksjon og fremføring får tilskudd til akustiske tiltak og 50 øvingsrom får tilskudd til øvingsutstyr.

Utvidet ordning

Fra 2019 har Musikkutstyrsordningen (MUO) blitt utvidet fra å kun være en tilskuddsordning for det rytmiske musikkfeltet, til å bli en ordning som også favner kor, korps, klassisk og scenekunst. Det er derfor veldig gledelig å se at MUO får inn mange gode søknader på tvers av sjangere, også fra de nye feltene. Blant tildelingene denne runden er Kanalgården i Arendal som får tilskudd til 18 øvingsrom tilpasset både musikk, kunst, dans og teater, Hamar Teater får tilskudd til nytt lysutstyr og Unge SPOR på Bryne får realisere to scener for fremføring og to øvingslokaler for band, musikere, kor, skuespillere og dansere.

40 millioner tildelt i 2019

Med utvidet mandat fikk MUO en økning med 12 friske millioner tidligere i år. Totalt er det gitt tilskudd på over 40 millioner kroner i 2019.

-Midlene MUO fordeler går til gode prosjekter i hele landet som bygger grunnmuren i Norsk kulturliv. I andre tildelingsrunde gir vi tilskudd til mange spennende prosjekter på tvers av sjanger og geografi.

-24 scener og 11 arrangører får tilskudd til nytt teknisk utstyr, 41 kulturrom for øving, produksjon og fremføring får tilskudd til akustiske tiltak og 50 øvingsrom får tilskudd til øvingsutstyr. En veldig stor søknadsmengde gjør samtidig at svært mange gode prosjekter og tiltak dessverre ikke fikk tilskudd i denne runden.

En nasjonal ordning som Musikkutstyrsordningen har mulighet til å prioritere de gode prosjektene der de skjer, når de skjer, sier Sørensen.I denne tildelingsrunden er spennende prosjekter i Aust-Agder, Rogaland og Hedmark blant de som har blitt prioritert.

– Karen Sofie Sørensen, Daglig Leder Musikkutstyrsordningen

Et stort løft til Arendal og Aust-Agder

Kilden Kanalgården. Foto: Arendal Kommune

I Arendal blir det store endringer fremover! Kanalgården skal bygge 18 øvingsrom, og Kilden Aktivitetshus skal gjennomføre akustiske tiltak på 4 scener. De har fått tilskudd på henholdsvis 2.983.000,- og 600.000,-

Kilden aktivitetshus har siden 1981 vært et aktivitetshus for ungdom, men de akustiske utfordringene har gjort det krevende å arrangere konserter og sceniske fremføringer i lokalene. Nå skal rommene rehabiliteres, og nye Kilden skal romme blant annet én konsertscene, én teatersal, én kaféscene og et aktivitetsrom til dans.
Kanalgården knyttes sammen med Kilden med en passasje, og vil bidra til å styrke dette kulturområdet for ungdom og det frivillige kulturlivet. Øvingslokaler til musikk har vært en lokalpolitisk kampsak i 20 år, og nå vil det bygges 18 rom tilpasset både musikk, kunst, dans og teater.

Målet er å ha en lav terskel for å benytte tilbudene, slik at det kan oppstå spennende og kreative krysningspunkt mellom ungdomsklubb, korps, dans, band, kulturskole, gamere og kunstnere, profesjonelle og amatører.

Kultursjef i Arendal kommune, Linda Sætra, gleder seg enormt til å sette i gang:
“Vi er så utrolig glade for den støtten vi nå får fra Musikkutstyrsordningen! Dette er en anerkjennelse av den innsatsen musikklivet i Arendal har lagt ned de siste ti årene, hvor de har jobbet iherdig med å få tilgang på egnede øvingsrom. I tillegg får vi nå oppgraderte og flotte lokaler til teater, dans og ikke minst attraktive konsert- og visningslokaler – dette kommer til å bli varmt tatt imot både av artister og publikum! Det nye huset kommer til å bety mye for at ungdom får en møteplass for kreativ utfoldelse og opplevelser midt i sentrum, og for at alle generasjoner får et sted for å drive med sin kulturaktivitet. Heia MUO!”

Verkstedhallen (Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse)

Fra Verkstedhallen. Foto: Thor Egil Leirtrø

Verkstedhallen i Trondheim har siden oppstart i 2009 vært en flerbrukshall der fleksibilitet i lokalene har vært prioritert. Stiftelsen disponerer 2500m2 til kulturformål, og har både øvingsrom, atelierer, dansesal og to scener, sistnevnte benyttes til dans, teater og konserter. De har nå fått et tilskudd på 532.000,- til å kjøpe inn en lyspakke for konsertscenene.

Olav Sjelmo i Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse gleder seg over at lokalene blir bedre utrustet:
“På Verkstedhallen ble det full jubel og topp stemning nå. Støtte fra Musikkutstyrsordningen betyr alt for oss. Vi kan nå gå til innkjøp av flunkende nytt lysutstyr! Dette vil bety at vi slipper å leie inn utstyr fra gang til gang! Verkstedhallen & Lobbyen vil være mye bedre utrustet til å møte behovene til alle som vil ha konserter og preproduksjoner hos oss. For publikum vil det først og fremst komplettere hele konsertopplevelsen! Tusen takk, MUO!”

Hamar Teater

Fra Hamar Teater. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Hamar Teater fungerer som alternativt kulturhus, med både teater og konserter. Aktører som Hamar Jazzklubb, AnJazz Hamar Jazzfestival, Nordisk Poesifestival står for de profesjonelle konsertproduksjonene, i tillegg til Hamar Teaters egen programmering. Huset har nå fått 286.000,- i tilskudd til lysutstyr.

Inga-Live Kippersund, daglig leder på Hamar Teater sier at tilskuddet vil bidra til en viktig utvikling: “Dette er så deilig! Vi jobber intenst her på huset for å gi artister gode arbeidsvilkår og publikum flotte opplevelser hos oss, og en slik tildeling gir oss krefter og pågangsmot til å fortsette med det vi gjør, og også samtidig fornye oss, utvide og utvikle aktiviteten. Dette huset blir en arena man kan regne med i mange år framover takket være denne tildelingen. For en flott førjulsgave!”

Ludo Bar & Scene

Konsert på Ludo. Foto: Steven Nilsen

Ludo Bar & Scene i Harstad ble etablert i 1999, og har brukt sitt PA-anlegg nesten like lenge. Endelig får studentene i Harstad en skikkelig oppgradering på konsertlyd, når scenen har fått et tilskudd på 322.000,- til nytt PA.

Daglig leder, Vegard Olsen, er fornøyd med at alle involverte ledd vil få en bedre lydopplevelse fremover:
“Det betyr utrolig mye for Galleriet Studenthus (Ludo Bar & Scene) å få tildelt midler til nytt PA-anlegg fra MUO. Vi vil nå kunne gi publikum, artister, frivillige, teknikere og alle som bruker Galleriet Studenthus en enda bedre lydopplevelse enn tidligere. Studenthuset er hovedsakelig drevet av frivillige, og med dette tilskuddet gir det oss rom til å kunne gi fantastiske konsertopplevelser til studenter og Harstads befolkning.” – Vegard Olsen, daglig leder

Holmlia kirke

Dette er helt fantastisk, og vil bety mye for det lokale kulturlivet her på Holmlia generelt»
sier Hans Olav Baden, organist i Holmlia kirke. Foto: Holmlia kirke

Det rike kulturlivet på Holmlia har et stort behov for flere rom til musikk- og kulturutfoldelse. Med tilskudd på 500.000,- fra MUO kan nå en hybelleilighet i kjellerlokalene til Holmlia kirke bygges om til to øvingsrom.

Lokalene vil være tilgjengelige for en stor bredde kulturuttrykk og Holmlias kor, musikere og andre utøvere vil nå få tilgang til mye bedre tilrettelagte lokaler for øving. HoBaKLUZZ (Oslos største barnegospelkor), Holmlia kammerkor, Holmlia Gospelkompani, Traces Gospel Choir, Holmlien Mandsangerforening, Tween Sing og Ten er blant korene som i dag benytter kirken som øvingslokale.

«Dette er helt fantastisk, og vil bety mye for det lokale kulturlivet her på Holmlia generelt, og i Holmlia kirke spesielt, sier Hans Olav Baden, organist i Holmlia kirke. Det er et yrende musikk- og kulturliv på Holmlia, og i Holmlia kirke er det kor for alle aldre, i tillegg til ukentlig musikkundervisning og diverse konsertvirksomhet. Musikkrommene vi nå kan bygge vil bli flittig brukt hver eneste dag – hele uka gjennom. Vi kan nesten ikke vente med å begynne rivingen av de gamle veggene», sier en begeistret Hans Olav Baden, organist i Holmlia kirke.

Unge SPOR

Gjengen bak Unge SPOR. Foto: Iren Førland

Unge SPOR på Bryne har de siste 10 årene vokst til å bli en stor og bred kulturorganisasjon, med en engasjert medlemsmasse av ungdom mellom 14 og 25 år. De skal nå starte Kulturbanken, et lokale på 630 kvm, som to scener for fremføring, og to øvingslokaler for band, musikere, kor, skuespillere og dansere. Disse fire rommene skal skapes med tilskudd fra MUO på 750.000,-.

«Dette betyr enormt mye for oss. Det muliggjør kvalitet som holder stand slik at vi med stolthet kan huse både profesjonelle og amatører. Det sikrer virkelig flotte opplevelser for alle brukere av Kulturbanken. Vi er utrolig takknemlige og vet at dette vil bety ubeskrivelig mye for veldig mange Jærbuer og besøkende.» -Iren Førland, Daglig leder Unge SPOR

Andre spennende prosjekter fra de nye feltene

Blant annet har Stavanger Janitsjar fått tilskudd til 3 pauker, Ålesund Symfoniorkester har fått tilskudd til klokkespill, skarptromme, tamburin og triangel, og Fet Janitsjar har fått tilskudd til vibrafon og 50 notestativ med lys.


Månedlige søknadsfrister

Thomas AslaksenAktuelt, På forsiden

Kulturrom (tidligere Musikkutstyrsordningen) har månedlig søknadsfrist for utøverfellesskap som søker om tilskudd til øvingsutstyr. Det vil si at søknaden kan sendes inn når utstyret trengs, uavhengig av hovedfristene 1. mars og 1. september.

Søknadene behandles månedlig hos Kulturrom og det vil gå kjappere fra behovet oppstår til søknaden er besvart og utstyret kan kjøpes inn.

Eksempler på søkere i målgruppen utøverfellesskap er bandkollektiv, ensembler, spellemannslag, storband, kor, korps, orkestre, teatergrupper, spel, revy-grupper og liknende virksomheter/sammenslutninger som disponerer øvingslokale til felles benyttelse.

Øvingsutstyret Kulturrom gir tilskudd til skal være tilgjengelig for felles bruk i utøverfellesskapet.

Øvingsutstyr er trommesett, gitarforsterker, bassforsterker, keyboard og sanganlegg (høyttalere til øvingsbruk, liten mikser og sangmikrofoner), der tilskuddet gis etter standardsatser. Øvingsutstyr kan også være feler, trekkspill, slåttetrommer til folkemusikklag, eller annet utstyr som må til for å øve. Det gis ikke tilskudd til personlige instrumenter.
Du finner standardsatser samt vilkår her

Søknadsfrist 1. hver måned.

Hvordan søke øvingsutstyr:
1. Opprett brukerprofil.
2. Velg søknadsskjema under utstyr for øving med månedlig søknadsfrist.
3. Følg instruksene.

Akustisk forprosjektrapport

Søknader for akustisk forprosjektrapporter behandles også med månedlig søknadsfrist.
Et forprosjekt har til hensikt å kartlegge akustiske problemer og beregne effekten av eventuelle tiltak. Rapporten skal inneholde en konklusjon med forslag til tiltak og skal kunne fungere som et beslutningsgrunnlag. En forprosjektrapport skal utføres av en fagakustiker.

Forprosjektrapport eller tilsvarende rapport er et av vilkårene for å få tilskudd til større akustiske tiltak ved senere søknader.

Tilskudd til akustisk forprosjektrapport er begrenset oppad til kr 37.500 for private tilskuddsmottaker og kr 25.000 for kommunale tilskuddsmottakere.

Søknadsfrist 1. hver måned.

Hvordan søke akustisk forprosjektrapport:
1. Opprett brukerprofil.
2. Velg søknadsskjema for akustisk forprosjektrapport under Bygg og akustisk utbedring av arenaer.
3. Følg instruksene.